Ιστορικό μεθοδεύσεων για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών (κείμενο τ.τ. Χίου Σ.Π.Μ.Ε.)

Α. Άρθρο 8 του νόμου 4030/2011 
(Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης, ελέγχου κατασκευών και λοιπές διατάξεις .με Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον N. Σηφουνάκη) 

Στη διαβούλευση που έγινε το καλοκαίρι του 2011, το αρχικό κείμενο ήταν διαφορετικό, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Σημειώνεται μάλιστα ότι κανένα σχόλιο στη διαβούλευση του καλοκαιριού δεν πρότεινε τη διατύπωση που μπήκε εμβόλιμα στο ψηφισθέν νομοσχέδιο 

Στις 25-11-2011 ο νόμος 4030/2011 με ΦΕΚ 249 Α' δημοσιεύεται ως εξής (άρθρο 8 παρ.2):

"Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό ή ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια ή νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους πολιτικούς μηχανικούς."

Δηλαδή από το  '' οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση των επιμέρους μελετών'' τελικά έγινε ''οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς'' και ψηφίζεται ο εν λόγω νόμος από μια Βουλή υπό διάλυση και μια κυβέρνηση υπό παραίτηση.


Β. Απόφαση Γ7/Σ34/2011 της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ  

Η Δ. Επιτροπή του ΤΕΕ αποφασίζει να προτείνει στον Υπουργό ΠΕΚΑ τις τροποποιήσεις στα άρθρα 8 και 12 του νόμου 4030/2011 με κύρια αλλαγή, στο άρθρο 8 παρ. 2α.(υπάρχουν οι διαγραφές στις ψηφισθείσες διατάξεις) «Οι μελετητές μηχανικοί ευθύνονται για την εκπόνηση όλων των επί μέρους μελετών σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Για τις άδειες δόμησης που αφορούν κτίρια σε παραδοσιακό οικισμό, παραδοσιακό η ιστορικό τμήμα πόλης, οικιστικό σύνολο που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς και κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια η νεότερα μνημεία οι αρχιτεκτονικές μελέτες εκπονούνται και υπογράφονται αποκλειστικά από αρχιτέκτονες μηχανικούς και οι στατικές μελέτες από τους αρμόδιους διπλωματούχους πολιτικούς μηχανικούς.»
Όλη η απόφαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση : 

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία επί των παρακάτω τριών προτάσεων : - α΄ πρόταση : Να ζητηθεί η απόσυρση και κατάργηση (του Γρ. Γρηγοριάδη) του νόμου.  - β΄ πρόταση : οι προαναφερθείσες αλλαγές στα άρθρα 8 ( των Σ. Αλεξιάδη και Ηρ. Δρούλια) και 12 και η προσπάθεια συνεννόησης με τους προέδρους ΣΠΜΕ και ΣΑΔΑΣ. - γ΄ πρόταση : Να παραμείνει το μητρώο μελετητών (του Χρ. Σπίρτζη) και επιβλεπόντων μηχανικών στο ΤΕΕ, καμία αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα (δηλ. να παραμείνει το άρθρο 8 ως έχει), αποχή των εκπροσώπων του ΤΕΕ από όλες τις επιτροπές του ΥΠΕΚΑ και διακοπή της λειτουργίας του συστήματος του ΤΕΕ για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων. 

 Αποτέλεσματα: α΄ πρόταση : 1 (Γρηγοριάδης) β΄ πρόταση : 8 (Αλεξιάδης, Κουρνιώτης, Μακέδος, Τσέγκος, Μήλης, Δρούλιας, Ζαννιάς, Σεραφίδης) γ΄ πρόταση : 1 (Μπούμης) ΛΕΥΚΟ : 1 (Φούρκας) ΑΠΟΧΗ : 2 (Πρωτονοτάριος, Σπίρτζης).

Δηλαδή η Δ.Ε του ΤΕΕ πήρε απόφαση ουσιαστικά την κατάργηση του άρθρου 8, αφού υπερίσχυσε η πρόταση του Σωκράτη Αλεξιάδη και εφόσον δεν έχει ανακληθεί με νεωτέρα απόφαση συνεχίζει να ισχύει.

Τα ανωτέρω με τον κ. Σωκράτη Αλεξιάδη ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
Η συνέχεια με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ…..


Γ. ΝΟΜΟΣ 4178/2013  ΦΕΚ 174 τεύχος Α΄ στις  8-8-2013
 (νόμος αυθαιρέτων - αν. Υπουργός Στ. Καλαφάτης, προφανώς καθ’ υπόδειξη του Γ. Γραμματέα ΠΕΚΑ και Αρχιτέκτονα, Σωκρ. Αλεξιάδη.) 

Τελευταία στιγμή αποσύρεται, ύστερα από τις θυελλώδης αντιδράσεις που προκάλεσε, η διάταξη που αφορούσε τα ειδικά κτίρια στον νόμο 4178/2013. Η συγκεκριμένη διάταξη ανέφερε ότι  «οι αρχιτεκτονικές μελέτες θα συντάσσονταν αποκλειστικά από Αρχιτέκτονες, όχι μόνο για τους παραδοσιακούς οικισμούς, αλλά και για τα ειδικά κτίρια» δηλαδή το σύνολο σχεδόν  των κτιρίων!! 
(Ειδικά κτίρια είναι τα κτίρια, των οποίων η κύρια χρήση, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της συνολικής επιφάνειας δόμησής τους, δεν είναι η κατοικία).

Η τροπολογία κατατέθηκε στις 26/7/2013, είναι η με αριθμ. τροπολ. : 704/80  26.7.2013 του σχεδίου νόμου 4178/2013 και αποσύρθηκε κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου στη Βουλή, την 1-8-2013. Ο τρόπος ο οποίος επιλέχθηκε αλλά και κυρίως η "κατάλληλη" χρονική στιγμή, (όταν οι περισσότεροι βρισκόταν ήδη στις παραλίες για διακοπές), είναι ενδεικτικός. Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Μηχανικοί αγνοούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή την ερμηνεία των ειδικών κτιρίων σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, πόσο δε περισσότερο, οι Βουλευτές οι οποίοι και θα την ψήφιζαν. 

Στο Άρθρο 49  όμως του ίδιου νόμου, (Τροποποιήσεις των διατάξεων περί Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Θεμάτων) στην παρ. 4 αναφέρεται : Στο άρθρο 21 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «3. Στις νησιωτικές περιοχές αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, πέραν των ανωτέρω διατάξεων, είναι αρμόδια για τη γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία για την άδεια της οποίας απαιτείται και η υποβολή αρχιτεκτονικής μελέτης κατά τις κείμενες διατάξεις.»

Για πρώτη φορά γίνεται διάκριση μεταξύ νησιών Αιγαίου και υπόλοιπης Ελλάδας στις επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (μέχρι τότε ίσχυε η ΑΠΟΦΑΣΗ 31252/1530/87 ΦΕΚ 482Δ'/87).


Δ. ΑΠΟΦΑΣΗ 55174 ΦΕΚ 2605 τεύχος Β' στις  15-10-2013  
(Διαδικασία έγκρισης και απαιτούμενα δικαιολογητικά για εργασίες για τις οποίες απαιτείται Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας - αν. Υπουργός Στ. Καλαφάτης, Γεν. Γραμματέας ΠΕΚΑ , Σωκρ. Αλεξιάδης).

Άρθρο 2 παρ. 4.  Για εργασίες των περιπτώσεων στ, ζ, ιδ, ιε, ιστ, ιθ, κα, κδ, κε, κζ της παρ 1 και της περ. β της παρ. 5 του παρόντος άρθρου που αφορούν σε περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι ή/και σε κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα κτίρια και στις ζώνες προστασίας αυτών, όπου από τις διατάξεις της παρούσας προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής σχεδίων (όψεις ή και τομές ή και κατόψεις) ή μελετών στατικής επάρκειας εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν.4030/2011 (249 Α).

Προστίθεται δηλαδή επιπλέον των περιοχών του αρ.8 του ν.4030/2011 και οι περιοχές φυσικού κάλλους και οι αρχαιολογικοί χώροι, για την σύνταξη αρχιτεκτονικής μελέτης αποκλειστικά από αρχιτέκτονες.


Ε. Νόμος 4254/2014 ΦΕΚ 85 τεύχος Α' στις  7-4-2014  
(Πολυνομοσχέδιο - Επαγγελματικά δικαιώματα- Το σύνολο σχεδόν των Υπουργών της τότε Κυβέρνησης το υπογράφει)

Από τις 108 σελίδες του πολυνόμου, αφιερώνεται 1,5 σελίδα για να ορισθούν τα δικαιώματα του, Τοπογράφου, Αρχιτέκτονα,  Πολιτικού Μηχανικού τα οποία είχαν ορισθεί με τον ν.4663/1930! . Με προεδρικά διατάγματα που θα εκδίδονται μετά από πρόταση των αρμόδιων κατά περίπτωση Υπουργών και μετά από σχετική εισήγηση Επιτροπής και σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα καθοριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του κάθε κλάδου. 
και στο
Άρθρο 4
1. Οι διπλωματούχοι των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής ή ισότιμων σχολών της αλλοδαπής δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του διπλωματούχου μηχανικού.
5. Κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας ρύθμισης παρέχεται στο ΤΕΕ προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την έκδοση του παρόντος νόμου για την κατάθεση στην κατά τα ανωτέρω Επιτροπή σχετικής γνωμοδότησης και περαιτέρω προθεσμία δύο (2) μηνών από τη λήψη της γνωμοδότησης στην ανωτέρω Επιτροπή για την υποβολή της εισήγησής της.

Δηλαδή μετά από πάροδο 85 ετών προωθείται ουσιαστικά μέσα από την εισήγηση μίας  επιτροπής ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, και ενώ υπάρχει αντιπαράθεση ενδοοικογενειακή μέσα στο ΤΕΕ , επέρχεται η αποσύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα διπλώματα και η ταύτιση των Πολυτεχνείων με τα ιδιωτικά κολέγια, τα ΙΕΚ και τα ΤΕΙ. 
Επίσης έχει παρέλθει το χρονικό περιθώριο, το οποίο έχει δοθεί κατά τον νόμο, για την εισήγηση της επιτροπής και πιθανόν να είναι άκυρη η όλη διαδικασία. 


ΣΤ. Νόμος 4315/2014 ΦΕΚ 269 τεύχος Α' στις  24-12-2014  
(Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα − Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις- αν. Υπουργός Νικ. Ταγαράς, και Γ. Γραμματέα ΠΕΚΑ  Σωκρ. Αλεξιάδης).

Άρθρο 60 
A) Η παρ. 4 του άρθρου 49 του ν. 4178/2013 (Α΄ 74) τροποποιείται ως εξής: «4. Στο άρθρο 21 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:«3. Στις νησιωτικές περιοχές αρμοδιότητας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, πέραν των ανωτέρω διατάξεων, είναι αρμόδια για τη γνωμοδότηση, επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία, για την οποία απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης (παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.4030/2011), σε ακίνητα κείμενα εκτός ορίων οικισμού ή σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων ή σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού.»
      Β) Στην παρ. 4 του άρθρου 6 του προεδρικού διατάγματος της 24.4/3.5.1985 (Δ΄ 181) προστίθεται εδάφιο στ΄ ως εξής: «στ. Σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα που βρίσκονται εκτός αιγιαλού και εντός της ζώνης που ορίζεται από την οικοδομική γραμμή και τη γραμμή αιγιαλού, επιτρέπονται οι επισκευές για λόγους χρήσης και υγιεινής, όπως εργασίες επισκευής, ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού, αποκατάστασης, διαρρύθμισης, αντικατάσταση μεσοπατωμάτων, στέγης κ.ο.κ και χωρίς περαιτέρω επέκταση αυτών, καθ’ ύψος ή εκτός περιγράμματος, όπως αυτό ορίζεται από το διάγραμμα κάλυψης.»

Τις συγκεκριμένες τροπολογίες προώθησε με σκοπό την αποδέσμευση από πολύμηνες καθυστερήσεις, για κάποιες οικοδομικές εργασίες,  ο Βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος. Όμως ενώ ψηφίστηκαν από το σύνολο των βουλευτών υπερκομματικά, υπήρξε σφοδρή αντίδραση ΜΟΝΟ από τον Γενικό Γραμματέα του ΠΕΚΑ Σωκράτη Αλεξιάδη (κατά τα λεγόμενα του Βουλευτή), ίσως διότι υπήρξε για πρώτη φορά περιορισμός του εύρους των περιοχών όπου θα ελέγχουν τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής.

Βλέπουμε δηλαδή μία καθαρή πριμοδότηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Αρχιτεκτόνων μέσω νόμων και αποφάσεων, χωρίς να είναι ουσιαστικά προϊόν διαλόγου, αλλά κυρίως μή διαφανών μεθοδεύσεων και έχοντας επιπλέον ως φυσικό σύμμαχο των θέσεων τους, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. Η απαραίτητη θετική γνωμοδότηση τους είναι σχεδόν υποχρεωτική για την απόκτηση Άδειας Δόμησης. 

Ο τρόπος αλλά και η χρονική στιγμή, με την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, συμβάλουν τα μέγιστα  στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε και κατ επέκταση, στην ανυποληψία του ίδιου του ΤΕΕ, που θα κληθεί να προασπίσει τα συμφέροντα όχι μόνο του κλάδου μας αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.